Anti-climax

Monique, Monique, ge moet nu komen. Naast me staat iemand driftig in een communicatieapparaat te roepen. Er staat hier een groep te spelen die geen vergunning heeft. Ze spelen gewoon door!

Wilt u hier onmiddellijk mee stoppen? Ik wordt driftig op mijn schouder getikt. Het is een veiligheidsmedewerker van het straattheaterfestival. Ik gniffel in mijn masker. Precies wat ik graag heb, een beetje schudden aan de gevestigde orde. We spelen Romeo en Julia met de maskers. Ik gebaar van niks en speel verder met een oor en oog voor de medewerker en een andere op het spel om te volgen waar we zijn. Nu gaat de man alle spelers af. Het tikken op de schouder wordt steeds verbetener.

We hebben precies uitgerekend dat we spelen in de legen uren tussen half vijf en zeven. Dan staat op het festival niks geprogrammeerd en storen we niemand. Onze hele act duurt niet langer dan een kwartier en is vol van hilarische vrolijkheid. In een halve cirkel zit het publiek op de bierbakken we die we meenamen. Er schuiven meer en meer mensen aan. Julia kronkelt met haar billen om haar Romeo te verleiden. Ik zit geconcentreerd te luisteren en weet: straks spring ik er tussen. Dat is lastig nu de organisatie met drie mensen tussen de spelers loopt om ons te bewegen te vertrekken.

De festivalmedewerkers richten zich nu tot het publiek. Wat u hier ziet is illegaal. We nemen geen enkele verantwoordelijkheid voor de veiligheid of de kwaliteit. Gaat u maar weg, gebaren ze. Er zijn toeschouwers die keurig vertrekken, er zijn er die roepen: Laat ze doorspelen.
Dan beginnen de mensen van Mira Miro het publiek van de bierbakken te trekken. De meesten zetten zich gewoon in het gras. Een moeder legt aan haar zoontje het verhaal van Romeo en Julia uit.
Wij spelen onverstoorbaar verder.

We bellen de politie, het woord gasboete valt. Dan moeten we het zelf maar weten.

Als ik uiteindelijk als laatste Julia wakker word nadat iedereen dood ter aarde is gestort begin ik het publiek te bedanken. De kinderen een kushandje, moeders pak ik vast. Bedankt, bedankt voor het kijken.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: